zondag 19 september 2010

Publiek kiest Zeeuwse Ridders

Jacomien Kodde bij de première van Zeeuwse Ridders, in gesprek met ringrijvedette Krijn Coppoolse 
Het spande erom, maar Zeeuwse Ridders heeft toch de publieksprijs van het festival gewonnen, zo is net bekendgemaakt. De documentaire van Jacomien Kodde werd gemiddeld met 4,72 gewaardeerd en bleef daarmee Within the whirlwind van Marleen Gorris (4,67) nipt voor.

Blog Leo Hannewijk (10)

Festivaldirecteur Leo Hannewijk bericht tijdens Film by the Sea regelmatig over wat er voor en achter de schermen gebeurt. Dit is zijn tiende bijdrage. (Bekijk ook de eerdere afleveringen)

Wat een geweldige slotavond van deze bijzonder goed geslaagde twaalfde editie. Heel fijn, dat optreden van die oude Trammps en ook de Soul Machine swingde nog heel erg goed. CineCity zinderde! Het is geweldig om te zien hoe allerlei groepen medewerkers zich voorbereiden op hun werkzaamheden, instructies krijgen, de hele dag (en nacht) keihard aan het werk zijn, diep in de nacht uitgeteld zijn en de volgende ochtend is het hele gebouw weer schoon alsof er geen slotfeest is geweest waar zo’n 2000 mensen op af kwamen.

Backstage blues

Het Delta Paviljoen wordt onttakeld


Voor het lijf is het wel goed dat dit de laatste dag is van Film by the Sea, voor de geest niet. De backstage blues slaat  zondag al vroeg toe. Bij Frank Sinatra's  'And so I face the final curtain' krijg ik vaak al een brok in m'n keel en aan het einde van elk festival waar ik enigszins bij betrokken was, volgt er een klein rouwproces. Overdreven melancholie? Absoluut, maar wat doe je eraan?

Burn Baby Burn



Ze waren alweer weg voordat je het in de gaten had, maar toch waren de - legendarische, hoor je dan te zeggen - Trammps gisteravond bij Film by the Sea. Populair in de jaren zeventig, maar blijkbaar nog altijd actief. In amper een half uur zongen ze half-playback enkele grote hits, waaronder The Night The Lights Went Out In NY City en uiteraard Disco Inferno.

'Deze editie was de beste'



In het negende - en laatste - Videojournaal maakt festivaldirecteur Leo Hannewijk de balans op van de twaalfde editie van Film by the Sea. Ook blikken enkele medewerkers terug

Bekijk ook het volledige gesprek met Hannewijk.

Méér en eerdere afleveringen op de Videojournaal-pagina.

The Town kijkt lekker weg

Ben Affleck (l) en Jeremy Renner in The Town
De slotfilms van Film by the Sea hebben de naam niet zo veel voor te stellen. Luchtige niemendalletjes vaak, die je bijna alweer vergeten bent op het moment dat het zaallicht aan gaat. The Town, dat vanavond het festival officieel 'afsloot' (al is er morgen nog een dag), is evenmin een diepgravende film met de Grote Thema's Des Levens, maak kijkt niettemin lekker weg.

zaterdag 18 september 2010

Blog Leo Hannewijk (9)

Festivaldirecteur Leo Hannewijk bericht tijdens Film by the Sea regelmatig over wat er voor en achter de schermen gebeurt. Dit is zijn negende bijdrage. (Bekijk ook de eerdere afleveringen)

De Oscar-uitreiking viel in het niets bij die schitterende Award-uitreiking gisteravond. Wat een mooi gezelschap: Anton Corbijn weer terug, James Ivory, Jean-Claude Carriere, Jakob Cedergren (de acteur uit de winnende film Submarino, net binnengevlogen uit Kopenhagen), Zeki Demirkubuz, George Sluizer, Simone Horrocks, Gabourey Sidibe en vele anderen. Rene Mioch presenteerde uitstekend deze Award uitreiking en – om met Kees van Kooten te spreken - bravo en chapeau voor meesterkok Sjaak Jobse.

Prijzenregen in Videojournaal



In het achtste Videojournaal volop aandacht voor de prijzen die gisteravond werden uitgereikt.

Bekijk ook het volledige gesprek met jurylid Marjan Berk.

Méér en eerdere afleveringen op Videojournaal-pagina.

Documentaires nog meer in trek

Enkele dagen geleden kon al worden geconstateerd dat documentaires het dit jaar heel goed doen op Film by the Sea. Dat beeld is sindsdien alleen maar versterkt. Kijk naar de Filmbarometer zoals die aan het eind van de avond bekend werd gemaakt: zes documentaires bij de eerste zeven. Alleen Within the whirlwind weet zich ertussen te wringen. Tijd voor een Zeeuwse IDFA (IDFZ?)?

Precious & PZC Award


Ook de Jakhalzen van De Wereld Draait Door deden het festival aan en praatten met Gabourey 'Precious' Sidibe.

vrijdag 17 september 2010

007? Maar waar zijn die andere 6?

Zes Belgische zangers strak in het pak, ofwel 'Voice Male at the movies'. Die titel staat voor een lekker muzikaal uitstapje met een knipoog naar de film  vrijdagavond bij Film by the Sea. De mannen zingen en begeleiden zichzelf ook muzikaal met uitsluitend de eigen stem. Zij doen dat zo goed, dat je al heel snel het idee krijgt dat er 'gewoon' een orkest onderzit. Niet dus, alles komt uit die stevige strotten van de Vlaamse zangers.

Juryrapport over Submarino

Rinus Ferdinandusse en Jakob Cedergren, hoofdrolspeler van Submarino

Zoals Ali Pankow vandaag al in de PZC voorspelde, heeft Submarino van Thomas Vinterberg vanavond de Film and Literature Award van het festival gewonnen. Hieronder het complete juryrapport:

Jongerenjury kiest 'Cell 211'

Hans Kok van distributiebedrijf Arti Film temidden van de jongerenjury. Hij mocht 2000 euro in ontvangst nemen voor promotie onder jongeren van de winnende film 'Cell 211'. Deze Spaanse film over een opstand in de gevangenis gaat 4 november landelijk in première.
De Spaanse film Cell 211 van regisseur Daniel Monzón over een opstand in de gevangenis, kreeg gisteravond door de jongerenjury bij Film by the Sea de MovieSquad Award toegekend.
„Uit de elf films die wij beoordeelden, hebben wij er drie genomineerd voor de prijs”, hielden Simone Maas, Gijs van Luinen, Lieke van Rossum, Laura Tjodikromo en Yade Rotte de spanning er nog even in. De andere genomineerden waren: Brotherhood en Exit through the giftshop.

Slechts eentje kon de beste zijn: Cell 211. Daar was de jongerenjury het unaniem over eens. De waardering voor deze film geldt :‘verschuiving van sympathie voor de personages en het sterke acteerwerk waardoor types zich tot werkelijke karakters ontwikkelen’. De prijs - 2000 euro voor promotie van de film onder jongeren - werd in ontvangst genomen door Hans Kok van Arti Film. Cell 211 gaat op 4 november landelijk in première.

Marjan Berk over film & literatuur

Blog Leo Hannewijk (8)

Festivaldirecteur Leo Hannewijk bericht tijdens Film by the Sea regelmatig over wat er voor en achter de schermen gebeurt. Dit is zijn achtste bijdrage. (Bekijk ook de eerdere afleveringen)

Gisteravond de première van Zeeuwse Ridders, waar ik als producent aan verbonden bent.  Wat een geweldige film heeft Jacomien gemaakt. Reacties waren zeer positief en de film staat nu bovenaan in de poll. Zo leuk dat de twee Zeeuwse producties ( de andere is de film De Schelde, vergeten trots) het zo goed doen in de publiekswaardering.

Ridders & Van Kooten



In het 7e Film by the Sea-festivaljournaal onder meer aandacht voor de film Zeeuwse Ridders en jurylid Kees van Kooten.

Méér en eerdere afleveringen op de Videojournaal-pagina.

donderdag 16 september 2010

Triomf van Zeeuwse Ridders

De gewekte verwachtingen rond Zeeuwse Ridders, de documentaire van Jacomien Kodde over ringrijden, werden vanavond bij de 'wereldpremiere' meer dan waargemaakt. Geen uitleggerige standaardfilm, maar een aaneenschakeling van fraaie beelden en een verhaal met zowel humor als emotie, dat vooral de passie van de ringrijders in beeld brengt. Na De Schelde - Vergeten trots heeft Film by the Sea er opnieuw een publieksfavoriet bij.

Sterilisatieleed en 'lastig' plassen

Literatuur hoeft niet saai te zijn, luidt het credo van Mister Nigthwriter Kluun. De schrijver van onder meer 'Komt een vrouw bij de dokter'  bracht donderdagavond bij FbtS  samen met schrijver Ronald Giphart, dichterTjitske Jansen en dj Giel Beelen een Nightwritersshow die inderdaad niet saai kan worden genoemd. Over de vraag of de Nigthwritershow ook een koppeling legt met literatuur zullen de meningen blijven verschillen.

Lezer bij de strot grijpen


Marion Pauw (l) en Elle van Rijn schuiven  even aan bij  de talkshow van Omroep Zeeland terwijl de deelnemers aan de schrijfworkshop intussen  allerlei gruwelijke plots bedenken.
Een plot bedenken is één. Een verhaal schrijven wordt al moeilijker en om de belangstelling van de lezer te wekken én vast te houden, kan beheersing van enkele technieken goed van pas komen. De bekende  thrillerschrijfsters Marion Pauw en Elle van Rijn leerden ruim zestig deelnemers enkele belangrijke kneepjes van het vak tijdens een schrijfworkshop donderdagmiddag bij FbtS. In een vlotte duo-presentatie belichtten  Pauw en Van Rijn tal van  fascetten van hun vak om ten slotte de deelnemers  verdeeld in groepjes zelf aan het werk te zetten: schrijf een korte plot voor een thriller op basis van de foto die we hier laten zien: een inkijkje in een auto met een man en vrouw en twee kinderen . De uitdrukking op hun gezichten doet vermoeden dat ze naar iets afgrijselijks kijken.

Blog Leo Hannewijk (7)

Festivaldirecteur Leo Hannewijk bericht tijdens Film by the Sea regelmatig over wat er voor en achter de schermen gebeurt. Dit is zijn zevende bijdrage. (Bekijk ook de eerdere afleveringen)

Vanochtend de proefprojectie gezien van Zeeuwse Ridders op het grote doek. Wat een prachtig plaatje! Met spanning zie ik uit naar de wereldpremière vanavond. Inmiddels zijn leden van de Zeeuwse Ringrijvereniging gearriveerd om een baantje uit te leggen.

Vanaf podium weer achter laptop

Anne-lotte van Leeuwen geniet achter de laptop nog een beetje na van haar optreden tijdens de Meezingbioscoop
Zij stond stralend op het podium en zweepte woensdagnacht het voltallig publiek in de foyer bij Cinecity nog op tot meezingen met 'Superstition' van Stevie Wonder en  luttele uren later zit ze alweer achter de laptop in het kantoor van FbtS. Anne-lotte van Leeuwen uit Breda is sinds anderhalve week administratief medewerkster bij de festivalorganisatie, maar daarnaast is zij vooral ook zangeres bij diverse bands in haar woonomgeving. ,,Toen ik hoorde dat Laura Hannewijk, de dochter van Leo ook mee zou doen met de Meezingbioscoop, besloot ik ook aan te bieden een lied te zingen'', zegt  Anne-lotte. Zij kreeg enthousiaste reacties op haar optreden en geniet donderdag achter haar laptop nog een beetje na van de Meezingbioscoop.

Zeeuwse Muzikanten op festival



In de zesde aflevering van het Videojournaal aandacht voor Inclusion by the Sea, de MovieSquad (de jongerenjury) en jurylid Johanna ter Steege.

Méér en eerdere afleveringen op de Videojournaal-pagina.

woensdag 15 september 2010

Blog Leo Hannewijk (6)

Festivaldirecteur Leo Hannewijk bericht tijdens Film by the Sea regelmatig over wat er voor en achter de schermen gebeurt. Dit is zijn zesde bijdrage. (Bekijk ook de eerdere afleveringen).

Vandaag naarstig op zoek geweest naar enkele collega's, maar ontdekte pas later dat ze verkleed waren als heks bij de premiere van de film Foeksia de Miniheks, gebaseerd op het boek van Paul van Loon. Leuk om al die jonge filmliefhebbers in de rij te zien staan om hun boek of schoolschrift te laten signeren door Paul van Loon, die onafscheidelijk van zijn zonnebril door het leven gaat.

'Boeken zijn net je kinderen'

Schrijver Paul van Loon in gesprek met de kinderen die hem heel wat vragen te stellen hebben
,,Wat vind je zelf nou je mooiste boek?", willen enkele kinderen van de bekende schrijver Paul van Loon (55) weten. De vraag wordt hem vaker gesteld, dus hij heeft het antwoord paraat. ,,Boeken zijn net als je eigen kinderen, dus ik houd van allemaal even veel, maar het nieuwste boek is als een net geboren babytje, dus dat vind ik dan net even extra lief en aardig. En dat is nu 'Wolfsbende', mijn nieuwste boek in de serie Dolfje Weerwolfje.'' De teller staat voor Van Loon daarmee op 101 boeken.
De Meet & Greet met deze populaire kinderboekenschrijver ging vooraf aan de voor-première van 'Foeksia de miniheks' , een verfilming van eveneens een boek van Paul van Loon. Veel kinderen waren er fraai verkleed voor naar Film by the Sea  gekomen.

Jean-Claude Carrière bij tweede vertoning 'The 4th Wall'

De bekende scenarist Jean-Claude Carrière kan tot zijn eigen spijt niet persoonlijk aanwezig zijn bij de Europese première van de film 'The 4th Wall' donderdagavond om 20.30 uur bij Film by the Sea, maar vrijdag tijdens een extra voorstelling om 14.30 uur in zaal CC1 is hij wel van de partij. Na de voorstelling van 'The 4th Wall' is er een kort gesprek met Carrière en met enkele spelers. Deze Q&A komt in de plaats voor de talkshow die donderdag om 19.00 uur gepland stond.
Met de extra voorstelling om 14.30 uur  en het aansluitend geprek  vervalt vrijdag ook de eerder geplande extra vertoning om 10.30 uur.

Gabourey Sidibe niet bij vertoning Precious

De organisatie van Film by the Sea betreurt het zeer te moeten melden dat hoofdrolspeelster Gabourey Sidibe zaterdagmiddag niet aanwezig zal zijn bij de vertoning van de film 'Precious'. Zij maakt wel vrijdagavond haar opwachting in Vlissingen tijdens het Award Ceremony Diner, maar moet zaterdagmorgen vroeg alweer vertrekken. De vertoning van de film 'Precious' zaterdagmiddag om 14.30 uur gaat wel gewoon door.
Tijdens het Award Ceremony Diner mag Gabourey Sidibe uit handen van PZC-hoofdredacteur Peter Jansen de PZC Award in ontvangst nemen. Deze prijs wordt haar toegekend omdat het publiek 'Precious' overduidelijk tot winnaar heeft gekozen. bij de door PZC en FbtS georganiseerde verkiezing van de beste literatuurfilm in het afgelopen seizoen.

Leukste filmfestivals aan het water



In het Film by the Sea-festivaljournaal vandaag aandacht voor de film Zandloperij van Ans Schilders. Ook komt juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse aan het woord over de Film en Literatuur Award.

dinsdag 14 september 2010

Documentaires doen het goed

Scène uit Verdronken land
De diverse documentaires die tijdens het festival worden vertoond, scoren opmerkelijk goed bij het publiek. In de jongste versie van de Filmbarometer, vanavond bekendgemaakt, zijn vier documentaires in de toptien terug te vinden: De Schelde op 1, Verdronken land op 3, Darwins verstekeling op 6 en De onzekerheid blijft (over schrijver Thomas Rosenboom) op 7.

'Geen glimpje gelachen'

De film Tamara Drewe van Stephen Frears lijkt geen directe kanshebber voor de overwinning in Film & Literatuurcompetitie. Kees van Kooten noemde weliswaar niet de titel tijdens de talkshow voor Omroep Zeeland dinsdagmiddag, maar zijn commentaar was helder. ,,Eén film die we hebben gezien, was komisch bedoeld. Nou geen glimpje." Van de elf genomineerde films geldt alleen voor de film van Frears, dat de regisseur is uitgegaan van een satirische opzet.

Verder houdt de jury de kiezen nog op elkaar. Wel liet Rosita Steenbeek nog weten niet al te zeer onder de indruk te zijn van de 'seksscène'van George Clooney in The American. ,,Ik had graag wat geraffineerdere uitdrukkingen op zijn gezicht gezien", aldus Steenbeek.

Extra voorstelling

Wegens grote belangstelling wordt er woensdagmorgen om 10.30 uur in zaal CC6 een extra voorstelling van de film Within the whirlwind van Marleen Gorris gegeven.

Les van een man uit de praktijk

Met een fleecedekentje om de knieën geslagen, zitten zij samen op het terras van het Cinecafé: om nog even de aantekeningen van de les van dinsdagochtend na te lezen:  Nathalie Pleunis en Ruben Schouw, twee deelnemers aan de masterclass 'Senario schrijven' die de bekende scenarist Chiem van Houweninge deze week geeft tijdens FbtS in Vlissingen. ,,Hij is echt een man uit de praktijk, daar wil ik graag iets van leren'', zegt Ruben. Hij heeft al wat praktijkervaring opgedaan met films maken als deelnemer aan de Delta Shorts Competitie bij FbtS en hij volgt de Filmschool in Brussel. Een masterclass als deze trekt hem zeer aan, omdat hij één op één les krijgt van een man die zijn sporen heeft verdiend in het schrijven voor film en televisie.

Wijzigingen, wijzigingen

Bij een filmfestival zijn programmawijzigingen onvermijdelijk. Hieronder een overzicht voor de rest van het festival.

Dinsdag 14 september
  • Viva Maria (13.30 uur, CC7) vervalt
  • The American, extra voorstelling, 16.00 uur, CC1

Openluchtvoorstelling toch binnen



De openluchtvoorstelling die voor vrijdagavond op het programma staat, wordt verplaatst naar binnen. Gezien de weersverwachtingen heeft het festival gekozen voor de Zware Plaatwerkerij, in plaats van buiten op het Scheldeterrein. Wie wil zitten, dient eigen zitzak, opblaasbank, poef of campingstoel mee te nemen.

De komedie The Hangover zal worden vertoond. Aanvang: 21.00 uur. De toegang is gratis.

Blog Leo Hannewijk (5)

Festivaldirecteur Leo Hannewijk bericht tijdens Film by the Sea regelmatig over wat er voor en achter de schermen gebeurt. Dit is zijn vijfde bijdrage. (Bekijk ook de eerdere afleveringen).

Compacter. Dat is het sleutelwoord dit festival. Veel bezoekers spreken mij aan en zeggen dat zij het festival nu veel gezelliger en overzichtelijker vinden met het Delta Paviljoen naast de bioscoop. Het grotere Delta Theater aan de overkant van de straat wordt niet gemist. En de bezoekers weten ook goed de weg te vinden naar het Delta Paviljoen want de talkshows worden daar goed bezocht. Maar wat wil je ook met een begenadigd spreker en aimabel mens als Redmond O’Hanlon gisteravond. Wat een verhalen en wat een heerlijk Engels !

Schelde-film in videojournaal

In de vierde aflevering van het PZC-Videojournaal onder meer aandacht voor de documentaire De Schelde - Vergeten trots van Margot Schotel:

maandag 13 september 2010

Veel belangstelling voor O'Hanlon

Redmond O'Hanlon signeert
Vlissingen zal Redmond O'Hanlon niet snel vergeten. De Britse auteur was vanavond op het filmfestival vanwege zijn aandeel in Darwins verstekeling, de filmversie van de Beagle-tv-serie. O'Hanlon vermaakte de vele belangstellenden met onnavolgbare anekdotes en nam uitgebreid de tijd om te signeren.

Bekijk vooral ook het interview dat Ernst Jan Rozendaal met hem had.

Meer foto staan in het foto-album.

Filmbarometer

De Schelde - Vergeten Trots is nog altijd de hoogst gewaardeerde film op het festival, zo blijkt uit de vanavond bekendgemaakte Filmbarometer. Within The Whirlwind zit er echter niet ver achter. Het verdronken land, de mooie documentaire op de weervisserij op de Oosterschelde, heeft ook mooie cijfers gekregen.

Blog Leo Hannewijk (4)

Festivaldirecteur Leo Hannewijk bericht tijdens Film by the Sea regelmatig over wat er voor en achter de schermen gebeurt. Dit is zijn vierde bijdrage. (Klik hier voor de andere afleveringen).

Komende dagen is een heel ander festival dan het eerste weekend: schoolvoorstellingen, arrangementen en even een paar dagen wat minder gasten. Hoewel vanavond Redmond O Hanlon natuurlijk. Regisseur van de film Darwins verstekeling, Hans Fels, meldt zich en wil graag meedoen aan de talkshow vanavond na de première.

'Het vet komt altijd bovendrijven'

Nee, jurylid  Marjan Berk hoeft geen aantekeningen te maken na het zien van elke competitiefilm. ,,Het vet komt altijd bovendrijven'', zei ze maandagmiddag tijdens de talkshow voor Omroep Zeeland. Zij was daar aangeschoven samen met twee andere juryleden: Johanna ter Steege en Franca Treur.

Met de klas naar de film

Film by the Sea ontvangt tijdens deze festivalweek circa 4000 Zeeuwse scholieren, variërend in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar, voor wie een speciaal programma is samengesteld.

Hoog cijfer voor Schelde-film

Margot Schotel (links) wordt gefeliciteerd na afloop van de premiere van De Schelde - Vergeten trots
De documentaire De Schelde - Vergeten trots van Margot Schotel, die gisteren in première ging, scoort hoog bij de bezoekers. De aanwezigen bij de eerste voorstelling beoordeelden de film met gemiddeld 4,78, terwijl 5 het maximum is. Ook populair zijn Within the whirlwind (4,64) en For once in my life (4,59). De volledige lijst - bijgewerkt tot gisteravond - staat hier.

Redmond O'Hanlon spreekt...

De derde aflevering van het PZC-videojournaal, met onder meer een gesprek met schrijver Redmond O'Hanlon. Hij is de hoofdpersoon van Darwins verstekeling, die vanavond om 19.00 uur op het festival te zien.



Bekijk ook het volledige gesprek met O'Hanlon.

zondag 12 september 2010

Blog Leo Hannewijk (3)

Festivaldirecteur Leo Hannewijk bericht tijdens Film by the Sea regelmatig over wat er voor en achter de schermen gebeurt. Dit is zijn derde bijdrage. (Klik hier voor de andere afleveringen).

Een enthousiasmerende prijsuitreiking van de shorts filmcompetitie zojuist. Uit alle winstreken van Nederland waren jonge filmmakers naar Vlissingen gekomen. Wat een talent en wat een gedrevenheid! De Best Delta Shot Award en de publieksprijs ging naar Off Road van Martijn Smits maar ook andere jonge filmmakers vielen in de prijzen.

Zaal vol jonge filmmakers

Laura Branderhorst neemt de prijs voor 'Beste Actrice' in ontvangst van actrice Monic Hendrickx. Laura kreeg de prijs voor haar rol in de film 'On Air'.

Het is een mooi gezicht: een zaal vol jonge mensen die allemaal op de een of andere manier betrokken zijn bij films maken. Jeugdige scenarioschrijvers, regisseurs, spelers, cameramensen en crewleden waren zondagmiddag bijeen in het Deltapaviljoen bij Film by the Sea voor de prijsuitreiking van Delta Shorts, de competitie voor jonge filmmakers. Van de dertig inzendingen waren er 17  korte films geselecteerd om beoordeeld te worden door een deskundige vakjury, bestaande uit Monic Hendrickx, Thomas Acda, Pieter Verhoeff en Matthijs van de Sande Bakhuyzen, onder voorzitterschap van Hugo Metsers. Grote winnaar werd de film 'Off Road' van Martijn Smits,die zowel de jury- als de publieksprijs in ontvangst mocht nemen. Het levert hem 1000 euro en vertoning van de film via de lokale omroep op.

Blog Leo Hannewijk (2)

Festivaldirecteur Leo Hannewijk bericht tijdens Film by the Sea regelmatig over wat er voor en achter de schermen gebeurt. Dit is zijn tweede bijdrage. (Klik hier voor de eerste)

Vanochtend om 10.00 uur weer het overleg met alle medewerkers. Terugkijkend op gisteren: goede, gezellige sfeer. Bezoekers zijn blij dat het festival wat compacter is en dat het grotere Delta Theater aan de overkant van de straat is veranderd in een kleiner en gezelliger theater naast de bioscoop.

Vlaamse winnaars quiz

Het winnende trio: Keyser Söze
De winnaars van de MovieQuiz zijn bekend. Als eerste eindigde het Vlaamse trio Keyser Söze met 56 punten, gevolgd door de Zeeuwse teams Two Hot To Handle (51 punten) en De Vries & Co (49 punten). Ralph van Zuuren, die buiten mededinging meedeed, bewees opnieuw zijn klasse. Hij scoorde in zijn eentje 66 punten.

De Schelde: Vergeten trots

Adriaan Lous, een van de hoofdpersonen in de documentaire, wordt na afloop van de premiere geinterviewd
In een uitverkochte zaal 3 is vanmiddag De Schelde - Vergeten trots in premiere gegaan, de documentaire van Margot Schotel (Omroep Zeeland) over de 135-jarige historie van de scheepswerf. Het is een mooie, vakkundig gemaakte film geworden, met veel aansprekende archiefbeelden en getuigenissen van oud-werknemers en andere betrokkenen.

Grote zaal voor korte film 'Zandloperij

Ans Schilders (r) met haar dochter Inge die tekent voor  het lied aan het slot van 'Zandloperij'.
Enerzijds is er de trots dat de film er toch is gekomen, anderzijds is Ans Schilders wel wat teleurgesteld dat de première van Zandloperij zondagmiddag bij Film by the Sea niet helemaal vlekkeloos is verlopen.Als een film 12 minuten duurt, is het immers extra jammer dat er in het begin van de vertoning wat technische haperingen zijn. Ook moesten cast en crew na de voorstelling wat lang wachten totdat het licht in de zaal weer aan ging en ze door Schilders in het zonnetje konden worden gezet. Haar cabaretesk vermogen hielp Schilders echter toch soepel over deze hobbels heen, zodat de blijdschap over 'Zandloperij'  kon overwinnen.

In welk jaar reed James Dean zich te pletter?

Ralph van Zuuren zit alleen aan een tafeltje en doet buiten mededinging mee met de Moviequiz. Zijn team Scarlett Fever won vier keer de filmquiz, maar is dit keer niet van de partij
Het antwoord op de vraag 'In welk jaar reed James Dean zich te pletter?' verdraagt geen enkele marge. Het antwoord is 1955. Het is een van de vele vragen die zondagmiddag tijdens de Moviequiz bij Film by th Sea worden gesteld. Het aantal deelnemers is  met 9 teams nog lager dan vorig jaar. Toen deden nog 12 groepen een gooi naar de overwinning.

Muzikaal feestje met JP

In de foyer van CineCity zorgde de Zeeuwse JP and the Seeger Session Band gisteravond voor een muzikaal feestje. Jan Piet de Klerk en de zijnen kregen het publiek mee, met hun door Bruce Springsteen en Pete Seeger geinspireerde muziek.

Wat heb je aan al die kennis?

Blijft het nog wel leuk om naar een film te kijken naar mate je meer over de achtergronden en de bedoelingen van de makers weet? Wat heb je aan al die kennis? Kun je dan nog met plezier naar een film kijken?Filmdocent Harry Peters denkt van wel. ,,Kennis intensiveert juist het kijken. In vergelijking met een boek laat film de interpretatie vaak ook veel meer aan de kijker over.''

zaterdag 11 september 2010

The Tree maakt indruk

Charlotte Gainsbourg in The Tree
De Film- en Literatuurcompetitie werd vanavond officieel geopend, in het bijzijn van een groot aantal bekende schrijvers. Als openingsfilm had het festival The Tree van Julie Bertuccelli gekozen. Dat bleek een uitstekende keuze te zijn, want de film maakte op veel bezoekers grote indruk.'Verpletterend', zou bijna letterlijk toepasselijk zijn.

Weinig publiek bij Upload Cinema

Terwijl de meeste zalen bij FbtS zaterdagavond vol liepen bij de film 'The Tree' moest de Upload Cinema in zaal 7  het met amper 20 bezoekers doen. En dat waren veelal nog de leden van Dansschool Joke Provoost die als smaakmakertje vooraf in de foyer een optreden hadden gegeven. Vlissingen lijkt nog niet toe aan 'Upload Cinema'.  Jammer, want er viel veel, heel veel te zien bij 'Geeks can dance'. Geeks? Je kunt ze omschrijven als 'niet-wereldvreemde computernerds'. Mensen die filmpjes over een bepaaldt thema maken en via You Tube met de wereld delen.

Eerst zien en dan genieten

,,Om te kunnen genieten van mooie films moet je wel kunnen zien'', constateerde voorzitter Kees Izeboud van de Raad van Toezicht van FbtS zaterdagmiddag na vertoning van de film 'Blind' van Tamar van den Dop. Volgens Izeboud behoeft het dan ook weinig toelichting dat de organisatie van FbtS het werk van de Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon (SSVA) graag steunt.

Blog Leo Hannewijk (1)


Festivaldirecteur Leo Hannewijk bericht tijdens Film by the Sea regelmatig over wat er voor en achter de schermen gebeurt. Dit is zijn eerste bijdrage.

Vanochtend om 10 uur zat het hele team alweer paraat om de geweldige opening gisteravond door te nemen. Veel bekenden teruggezien die het ieder jaar een feestje vinden om naar Film by the Sea te gaan. Wat was ik blij om Connie (Palmen) weer in Vlissingen te zien, maar ook Anton Corbijn en Thekla Reuten. Wat een geweldige film om mee te openen. Bart Chabot zei het nog: na het grote succes afgelopen weekend in Amerika wordt nu Europa via Vlissingen veroverd.

Hoe ruikt George Clooney?



Watisnouje.nl, de jongerensite van de PZC, stond gisteravond ook langs de rode loper en maakte een eigen(zinnige) videoreportage.

Recensie The American

George Clooney en Paolo Bonacelli in The American

Een thriller met in de hoofdrol George Clooney, die op de affiches rennend staat afgebeeld met een vuurwapen in zijn hand. Dat is al voldoende om veel mensen naar de nieuwe film van Anton Corbijn te trekken. Toch zal menigeen verrast de bioscoopzaal verlaten. The American, waarmee de twaalfde editie van Film by the Sea gisteravond opende, is een andere film dan je zou verwachten.

Een boek schud je niet uit je mouw

Thomas Rosenboom, vrijdagavond op de rode loper
,,Het is geen bezigheid waarvan je denkt ' ik kan het wel' '', zegt schrijver Thomas Rosenboom in de documentaire 'De onzekerheid blijft' van Sanne van der Noort en Talitha van der Hoeden. Een boek schud je niet uit je mouw blijkt uit dit filmisch verslag over het proces van vijf jaar waarin Rosenboom zijn boek 'Zoete Mond' schreef. Film by the Sea bracht zaterdagmorgen de premiere van deze documentaire in aanwezigheid van de makers en de auteur zelf.

Videojournaal (1)



Leonie Beijer en Dylan Alleijn maken voor de PZC een dagelijks videojournaal tijdens Film by the Sea. De eerste aflevering is net gereed.

The American gekortwiekt

Thekla Reuten en Anton Corbijn in Vlissingen
Toch een ongemakkelijk - om niet te zeggen pijnlijk - moment na afloop van The American vanavond. Actrice Thekla Reuten nam het woord en riep het publiek op de film op een ander moment nogmaals te gaan zien.

De projectie was namelijk dusdanig, dat een deel van het beeld was weggevallen. En dat is voor een filmmaker - en zeker voor Anton Corbijn, voor wie elk shot een compositie lijkt - onverteerbaar. Bovendien waren enkele scènes nu minder begrijpelijk geworden.

De vraag is wel hoe zoiets kan gebeuren. En dat op een Europese première.

Stoet van BN'ers (en anderen)


Zelden zoveel BN'ers (en Bekende Buitenlanders en Bekende Zeeuwen) bij elkaar gezien bij Film by the Sea. Het besluit om de opening van het Film & Literatuur-programma te vervroegen naar zaterdag (in plaats van maandag) heeft als positief effect dat ook heel veel mensen uit de literaire wereld de gala-opening bijwonen. Daardoor krijgt de vrijdag nóg meer cachet.

Maar het wachten was toch vooral op Anton Corbijn, die even na achten arriveerde en samen met Thekla Reuten (en ook Johan Leysen en Herbert Grönemeyer) uitgebreid de tijd nam om de media te woord te staan en zich te laten fotograferen en filmen.

vrijdag 10 september 2010

Nog even....

De laatste hand wordt gelegd aan het Delta Paviljoen
Nog een kleine twintig uur te gaan en dan begint de twaalfde editie van Film by the Sea. Afgelopen dag werd er nog volop gewerkt in en rond de Vlissingse bioscoop CineCity. Opvallend is vooral het Delta Paviljoen, dat tegen het pand is aangebouwd.

dinsdag 7 september 2010

Festivalkrant


Op woensdag 1 september verscheen bij de PZC de festivalkrant van Film by the Sea. Deze is hier ook online te zien.

Blokkenschema


Het blokkenschema, hét spoorboekje voor het festival, staat online. Ook te downloaden en te printen.

Gastenlijst

Actrice Thekla Reuten (The American) komt ook
Altijd leuk, zo'n gastenlijst. Wie die voor Film by the Sea doorneemt, moet wel concluderen dat vooral het eerste weekeinde vele BN'ers in Vlissingen te spotten zijn.