zaterdag 11 september 2010

Eerst zien en dan genieten

,,Om te kunnen genieten van mooie films moet je wel kunnen zien'', constateerde voorzitter Kees Izeboud van de Raad van Toezicht van FbtS zaterdagmiddag na vertoning van de film 'Blind' van Tamar van den Dop. Volgens Izeboud behoeft het dan ook weinig toelichting dat de organisatie van FbtS het werk van de Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon (SSVA) graag steunt.

Deze stichting zet zich in voor humanitaire hulp aan de Molukken. Een van de projecten betreft financiele steun om staaroperaties mogelijk te maken voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen. De film 'Blind' trof een gevoelige snaar bij het betrokken publiek.

,,Ik ben er gewoon stil van, zo'n indrukwekkende film'', luidde de reactie van voorzitter Bob Latuheru van de SSVA. ,,Bij films kijken zijn je ogen van permanent belang, maar ook bij de vorming van je standpunten en van je wereldbeeld'', aldus Latuheru, die FbtS dankbaar is voor de aandacht die zijn stichting op deze manier krijgt. Voorzitter Izeboud maakte de kanttekening dat FbtS als organisatie zelf niet zoveel geld heeft en hij deed dan ook een beroep op de festivalbezoekers de SSVA te steunen met een gift of zich als donateur aan te melden.

Tijdens een aansluitend gesprekje met festivaldirecteur Leo Hannewijk vertelde regisseur Tamar van den Dop dat zij al tijdens haar opleiding aan de toneelschool gefascineerd raakte door de kracht van de menselijke stem. Toen ook al ontsproot bij haar het idee een film te maken over kijken, gezien worden en schoonheidsidealen, die van tijd tot tijd wisselen. Zij liet 'Blind' afspelen ten tijde van de industriele revolutie rond het begin van de 19e eeuw.

Van den Dop heeft inmiddels al weer een nieuw scenario geschreven. In tegenstelling tot haar eerste lange speelfilm, die zich in de winter afspeelt, krijgt dit verhaal een zonnig decor. Het verhaal gaat over een gezin in een huis aan het einde van een weg voor een brug die nooit is afgebouwd. ,,Het wachten is op de automobilist die hier uit de bocht vliegt, zodat er weer iets gebeurt. Ook de vader in dit gezin is 15 jaar geleden op die manier de gevel binnen gereden,'' gaf de regisseur prijs. Zij voegde er aan toe dat de financiering voor deze film overigens nog lang niet rond is.

Ferenc Hannewijk bracht een muzikale bijdrage tijdens deze bijeenkomst. ,,Ik heb zelf een visuele handicap'', liet hij weten, waarna hij meteen het bewijs leverde dat die beperking hem niet belemmert een krachtig lied en mooi pianospel te laten horen. Vader Leo keek en hoorde dit optreden met gepaste trots aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten